11.02.2022

Bakgrunden till VIFK samarbetsavtal med SJK-Akatemia

Vasa IFK har skrivit på ett samarbetsavtal med SJK Akatemia, som gäller för VIFK herr rep lag, för säsongen 2022. Detta har upprört många känslor i Vasa.
Idrott väcker alltid känslor. På gott och ont.

 

Samarbetsavtal görs överallt i fotbolls-Finland och andemeningen med avtalen är att föreningar sinsemellan skall ha möjlighet att låna spelare mellan föreningar. Detta görs för att utveckla spelare och säkerställa att alla får så många matchminuter som möjligt.
Det sportsliga avtalet med SJK Akatemia innebär att det inte går att göra ett nytt avtal med VPS denna säsong.

De tidigare avtalen med VPS, vad gäller den sportsliga biten, var i kraft under säsongerna 2020 och 2021. Utbytet med VPS under säsongen 2020, blev två målvakter + en spelare under 2 matcher tidigt på säsongen. Samtidigt kunde VPS även erbjuda speltid åt några av våra spelare i sitt div 3 lag. Ett fåtal av våra spelare fick även möjlighet att bekanta sig med tempot på VPS träningar. Bra så.

 

Under säsongen 2021 hade vi också behov av spelare. VPS tillfrågades om det fanns möjliga spelare som kunde hjälpa upp vår situation, men det fanns inga alternativ. VPS gjorde även klart att de inte längre har behov av våra spelare till sitt div 3-lag. Detta gjorde att Vasa IFK ingick ett samarbetsavtal med Korsnäs FF, för att säkerställa att alla våra unga spelare skulle få speltid.

 

Vår intention har varit att avtalen med VPS både teoretiskt och i praktiken skulle göra det möjligt för spelare från VPS och VIFK att efter behov spela med den andra föreningen. Därför har vi också uttryckt vår vilja att ta emot VPS spelare till div 2 laget både för kortare perioder när det skulle finnas behov av det och för längre perioder när det skulle vara ett bättre alternativ. Det skulle ge VPS möjlighet att erbjuda speltid för deras spelare på en högre nivå än deras eget andra lag i division 3.

 

I november 2021 träffades föreningarna senast och förde en diskussion om hur samarbetet vad gäller spelarutbytet, inför säsong 2022, kunde se ut. Från VPS sida meddelades att det kan bli svårt men ifall spelare lånas ut till VIFK skulle det ske enligt sådana sportsliga premisser som vi inte kunde acceptera.

Efter noga övervägande, stod det klart att vi, rent fotbollsmässigt, inte har några fördelar av ett sportsligt samarbetsavtal med VPS

.
Samtidigt tog SJK-Akatemia kontakt och meddelade sitt intresse av ett samarbete med VIFK, då de har ett stort antal spelare i sin div-1 trupp.
Det ”paket” som samarbetet innebär är intressant och det ställs inga krav på hur vi i VIFK skall spela fotboll.
Samarbetet gäller juniorer under 20 år och vi hoppas och tror att båda parter har nytta av det.

 

VPS blev informerade om vårt avtal med SJK Akatemia innan detta kom ut i media. Inga försök eller önskemål om ett förnyat sportsligt samarbetsavtal inför 2022 gjordes från deras sida.


Vi har även varit mycket tydliga med att vi gärna fortsätter att samarbeta på alla andra plan.

Vårt intentionsavtal om samarbete med VPS är inte uppsagt från vår sida.
Vi fortsätter gärna att utveckla samarbetet. För vår del anser vi att de gemensamma årskorten varit bra för bägge parter och i synnerhet för nejdens alla fotbollsintresserade.

Om vi på riktigt vill utveckla fotbollskulturen i Vasa behövs fler partner och samarbete på gemensamma överenskomna villkor. Vi hoppas på ett gott samarbete även i framtiden.

 

Vasa IFK